Mănăstirea Polovragi Gorj | Lăcaş Sfânt

Complexul mănăstiresc Polovragi este amplasat la poalele muntelui Piatra Polovragilor în apropierea Cheilor Olteţului, la marginea localităţii Polovragi din judeţul Gorj.

Galeria Foto pe Facebook

Manastirea Polovragi GorjEste aproape de Peştera Polovragi, pe care a şi administrat-o timp de 300 de ani.

Mănăstirea Polovragi are o vechime de 500 de ani (1505), ctitori de început ai acestui lăcaş sunt Radu şi Pătru, fiii lui Danciul Zamona, menţionaţi într-un hrisov emis la 18 ianuarie 1480 de voievodul Basarab cel Tânăr (1477-1481).

Timp de peste un secol şi jumătate, documentele nu mai pomenesc nimic despre acest sfânt lăcaş, pentru ca în anul 1645, satul Polovragi să fie în stăpânirea lui Danciu Pârâianu, fiul lui Hamza. Danciu Pârâianu a zidit biserica pe vechile temelii, aşa cum se proceda frecvent în epocă, păstrând partea cea bună a acestora. După Danciul Pârâianu şi înaintaşii acestuia, Constantin Brâncoveanu poate fi socotit, al treilea ctitor al Mănăstirii Polovragi.

Mănăstirea PolovragiPictura bisericii este deosebit de valoroasă atât în ceea ce priveşte iconografia cât şi execuţia tehnică. Ea a fost executată în anul 1713 de Constantin Zugravul.

De o parte şi de alta a intrării în pridvor se pot admira cele două reprezentări, iconografice, unice în ţară noastră ale mănăstirilor româneşti închinate la Sfântul Munte Athos. Chiliile şi celelalte încăperi ale mănăstirii sunt orânduite în jurul bisericii pe laturile de est, sud şi vest, formând alături de zidul de incintă de pe latura de nord o adevarată cetate de apărare.

Intrarea în incintă se realizează pe latura de sud printr-o poartă masivă deasupra căreia se înalţă clopotniţa ridicată în epoca lui Constantin Brâncoveanu. Printr-o poartă din zidul nordic al incintei mănăstirii se pătrunde în cea de-a doua incintă unde se află bolniţa, ctitorie a egumenului Lavrentie, la 1732, fiind pictată la 1738.

Contact: Monahia Evghenia Vaida | Telefon: 0253.476.196

Pictura bisericii este deosebit de valoroasă atât în ceea ce privește iconografia cât și execuția tehnică. Ea a fost executată în anul 1713 de Constantin Zugravul.

De o parte si de alta a intrarii in pridvor se pot admira cele doua reprezentari, iconografice, unice in tara noastra ale manastirilor romanesti inchinate la Sfantul Munte Athos. Chiliile si celelalte incaperi ale manastirii sunt oranduite in jurul bisericii pe laturile de est, sud si vest, formand alaturi de zidul de incinta de pe latura de nord o adevarata cetate de aparare.

Ai trecut pe aici? Lasă un comentariu !

Booking.com

Comentarii

 • Peştera Muierilor | Comuna Baia de Fier

  Gheorghe - Iulian Bocîi 15.08.2015 15:06
  Apreciem acest video asa ca il vom si folosi la aceasta descriere!

  Citește mai mult...

   
 • Peştera Muierilor | Comuna Baia de Fier

  An3 15.08.2015 02:28
  https://www.youtube.com/watch?v=w0C9AZm0Dq8

  Citește mai mult...

   
 • Mănăstirea Icoana - Cărpiniș Crasna Gorj

  iustin 28.03.2015 19:42
  O mica observatie... in toate articolele/come ntariile/inform atiile depre M-rea Icoana aceasta apare ...

  Citește mai mult...

   
 • Mănăstirea Icoana - Cărpiniș Crasna Gorj

  claudiu 06.01.2015 15:29
  Este foarte frumos ca aşezare şi ca peisaj, e ceva ce ne dorim toţi când vrem să stăm departe de lumea ...

  Citește mai mult...